Palaa kohteeseen Blogit

Kansaa koijataan

Vanhassa Kummeli-ketsissä koijattiin apinaa. Nyt koijataan kansaa puolueiden vaalikampanjointiin keksimillä sote-malleilla. Jokaisella puolueella pitää olla oma mallinsa vain siksi, että toimittajat kysyvät: ”Mikä on teidän puolueen malli?”

Nyt esitettävillä sote-malleilla ei ole mitään tekemistä todellisuuden ja realismin kanssa. Kokoomuksen mukaan kunnat hoitaa. Se on tämä nykyinen malli, joka ei takaa tasapuolisia palveluita koko maassa, eikä tuota säästöjä. Demarit antavat sote-palvelut 18 sotekunnalle (=maakunnalle) ja vielä bonuksena päälle verotusoikeuden. Se olisi käytännössä sama, joka kaatui viime perjantaina, verotusoikeudella lisättynä.

Oikeasti sote-uudistuksen valmistelu ja kirjoittaminen lakipykäliksi, edellyttää tuhansien ja taas tuhansien tuntien asiantuntijatyön. Siinä valmistelussa on huolehdittava, että uusi malli on todellakin parempi kuin aiemmin. Nyt tästä ei välitä kukaan.

Mikään hihasta ravistetuista malleista ei turvaa sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamiselle asetettuja tavoitteita: 1) tasavertaiset palvelut koko maassa, 2) nopeampi hoitoon pääsy ja laadukkaiden palveluiden turvaaminen sekä 3) kustannusten nousun taittaminen nykyistä loivemmalle kasvukäyrälle.

Neljän vuoden vaalikausi hujahti ilman, että puolueilla oli tarvetta miettiä tosissaan toteuttamiskelpoisia ja tavoitteet saavuttavia malleja. Tämä siksi, että toteuttamiskelpoisen mallin miettimisessä ja sen kirjoittamisessa lakipykäliksi alkaa päätä kivistää ja tulee sote-ahdistus.

Tästä syystä ongelman siirtäminen tulevaisuuteen on helpoin keino. Sillä ei ongelma poistu, eikä uudistaminen ole yhtään sen helpompaa tulevaisuudessakaan.

Kun toimittajat eivät sitä kysy, niin kansalaisen kannattaa esittää kysymys vaaliteltoilla: Mitä sinä ja puolueesi aiotte tehdä, että nuo kolme edellä mainittua tavoitetta saavutetaan? Jos vastauksena on poliittista jargonia, niin puolue ja ehdokas ei ole vaivautunut edes miettimään koko asiaa.

Tällaista äänestäjien koijaamista on nyt liikkeellä.