Palaa kohteeseen Blogit

Demarien tappolinja torjuttava

Vaalien alla poliitikoilla ja politiikkaan ehdolla olevilla on vimmainen tarve tehdä toinen toistaan typerimpiä esityksiä. Suurella osalla näistä esityksistä ei ole mitään tekoa realismin kanssa. Verotus on yksi niistä politiikan alueista, johon kohdistuu mielikuvituksellisia ja vaarallisia avauksia. Kuka esittää kestävän kehityksen arvonlisäveroa, arvonlisäveron alarajan nostamista tai listaamattomien yritysten osinkoveron kiristämistä? Oho, nämä kaikki löytyvät demarien vero-ohjelmasta.

Suurin huijaus on kestävän kehityksen arvonlisävero, sillä arvonlisäveron säätely tulee Euroopan Unionista. Siitä ei ole mahdollista säätää kansallisia poikkeamia, mikä on ymmärrettävää EU:n sisämarkkinoiden toimivuuden kannalta. Kansaa voi tietysti jymäyttää sillä, että Suomi ryhtyy ajamaan EU:ssa tällaista veroa. Hivenen politiikkaa ymmärtävä tajuaa, ettei EU:ssa löydy yhteistä näkemystä suomalaisen ruoan verotuksen alentamiselle.

Kaikki ne poliitikot, jotka eivät ymmärrä yrittämisestä rahtuakaan, esittävät arvonlisäveron alarajan nostamista nykyisestä kymmenestätuhannesta 30.000 euroon. Tällä hetkellä arvonlisäverottoman liiketoiminnan alaraja on kymmenentuhatta euroa. Jos yrityksen liikevaihto vuodessa ei ylitä kymmentätuhatta, niin yrityksen ei tarvitse liittyä ALV-rekisteriin, eikä tilittää perittyä arvonlisäveroa verottajalle. Toiseksi tällä hetkellä on käytössä jo arvonlisäveron alarajahuojennus, jota sovelletaan tietyin perustein alle 30.000 euron liikevaihdon yrityksiin.

Jos arvonlisäveron alaraja nostettaisiin suoraan nykyisestä kymppitonnista 30.000 euroon, niin se olisi suora yritystuki näille pienyrityksille. Arvonlisävero kun on yritykselle läpivirtaavaa rahaa, joka lasketaan tuotteen tai palvelun hintaan ja sen maksaa loppukäyttäjä eli yleensä kuluttaja. Jos yrityksen ei tarvitse tilittää arvonlisäveroa, niin se voi myydä tuotteen tai palvelun arvonlisäveroa vastaavaa summaa halvemmalla. Toiseksi, jos yritys ei ole ALV-velvollinen, niin se ei myöskään voi itse vähentää omien ostojen arvonlisäveroa.

Otan esimerkiksi parturi- ja kampaamoalan, jossa 95 % alalla toimivista liikkeistä liikevaihto on alle satatuhatta euroa. Oletettavaa on, että valtaosalla näistä liikevaihto on kuitenkin yli 50.000 euroa. Jos kaikille alle 30.000 liikevaihdolla toimivat vapautetaan ALV:stä, niin silloin se joukko kykenee tarjoamaan palvelunsa arvonlisättömällä hinnalla eli 24 % halvemmalla kuin muun. Tämä tarkoittaa lisää ulkomaalaistaustaisia yrityksiä, joissa liikevaihto ei koskaan ylitä 30.000 euroa ja joissa laiminlyödään kirjanpitovelvollisuus. Lopputuloksena on yritystuki, jolla lisätään harmaata taloutta ja lyödään nykyisiä suomalaisia yksityisyrittäjiä molemmille poskille.

Kolmas idioottimaisuus on demarien vaalilupaus laskea listaamattomien yritysten huojennettua osinkoveroprosenttia puoleen. Ymmärtämättömälle tämä saattaa kuulostaa veron alennukselta, mutta ymmärtävälle se tarkoittaa pienyritysten verotuksen kiristämistä.

Suomessa on noin 320.000 pien- ja mikroyritystä eli 97 % kaikista yrityksistä. Huojennettu osinkoveroprosentti koskee näitä kaikkia yrityksiä ja varsinkin silloin, kuin yritys tekee tulosta, hankkii nettovarallisuutta ja voi maksaa osinkoja. Eli tämä iskee leikkurina niihin yrityksiin, jotka tuovat tähän yhteiskuntaan kasvua ja hyvinvointia, työllisyyttä ja toivoa. Demarien tappolinja pitää ampua alas!