Palaa kohteeseen Blogit

Annettu ääni ratkaisee

Viimeinen kampanjapäivä lienee näiden vaalien kiihkein. Viimeisistä äänistä taistellaan tosissaan. Ei ole harvinaista, että paikka eduskunnassa on ollut yhdestä äänestä kiinni.

Gallupit ja toimittajat povaavat sinisille surkeaa tulosta. Onneksi gallupit eivät äänestä, eikä toimittajilla ole kuin yksi ääni per kärsä. Oma kokemukseni neljän viikon kampanjasta on positiivisempi kuin toimittajien. Vastaanotto on ollut lämmin ja sympaattinen. Sunnuntai-ilta näyttää, miten sympatia kanavoituu ääniksi.

Suomen suhteellinen vaalitapa näyttää monelta politiikan kommentaattorilta ja toimittajalta unohtuneen yhteiskuntaopin kirjojen sivuille. Siinä koko listan äänet lasketaan yhteen ja listan ykkönen saa koko listan äänien mukaisen vertailuluvun, kakkonen puolet, kolmonen kolmanneksen ja niin edelleen.

Suhteellisessa vaalitavan mukaan vuoden 2015 vaaleissa Pirkanmaalla kristillisten Sari Tanus sai 2 592 ääntä ja tuli valituksi, koska koko lista sai 13 553 ääntä. Saman listan kakkonen Leena Rauhala keräsi 2 562 ääntä – eroa vain 30 ääntä. Tuolla listalla oli kolme muuta ehdokasta, jotka keräsivät yli tuhat ääntä. Näin loppujen 14 ehdokkaan tehtäväksi tuli kerätä reilut neljätuhatta ääntä ja listalta yksi meni läpi.

Näissä vaaleissa sinisten tilanne monessa vaalipiirissä on samankaltainen kuin kristillisillä Pirkanmaalla 2015. Riittää, että listan kärki kerää 2/3 tarvittavista äänistä ja suurempi osa listan ehdokkaista loput äänet.  Tällainen tilanne on ainakin Kymen, Pirkanmaan, Savo-Karjalan ja Vaasan vaalipiireissä, missä sinisillä on mahdollisuus suhteellisen vaalitavan mukaan kansanedustajaan. En sulje pois myös muitakaan vaalipiirejä, sillä yllätykset ovat mahdollisia.

Vaalit ratkaistaan varsinaisen vaalipäivän äänillä. Ennakkoäänet antavat osviittaa, mutta vaalien todellinen ratkaisu on sunnuntain äänestäjien käsissä. Vain annetut äänet lasketaan. Käytä siis ääntäsi ja äänestä viisaasti.

JK 1 Uudellamaalla siniset saa kaikissa vaihtoehdoissa kansanedustajan. Kysymys onkin, että montako niitä tulee sieltä.

JK 2 Viimepäivien gallup-tulosten osalta olisi mukava tietää se todellinen lukema, ilman korjauskertoimella generoitua julkistettavaa lukua. Moni tutkimuslaitos käyttää vuosien 2015 eduskuntavaalien ja 2017 kuntavaalien tulosta korjauskertoimen määrittäjänä. Sinisillä tuo kerroin on arvoitus.