Palaa kohteeseen Tätä olen

Politiikan keskipisteeseen

Hyppäsin politiikan keskiöön suunnitellusti, mutta myös hieman tuurilla. Erosin Aliupseeriliiton puheenjohtajan tehtävästä talvella 2015 ja samalla puolustusvoimien aliupseerin virasta. Kuukauden irtisanomisajan takia eropäiväksi tuli 1.4.2015. Päivää myöhemmin hain Perussuomalaiset rp:n jäsenyyttä. Jäsenyyteni hyväksyttiin puoluehallituksessa kuukautta myöhemmin. Seuraavana päivänä Juha Sipilä ilmoitti hallituskokoonpanon ja perussuomalaiset olivat siinä mukana.

Jussi Niinistön johdolla olimme aloittaneet hallitusneuvotteluihin valmistautumisen jo aiemmin. Meillä oli hyvä vauhti ja vire päällä, kun hallituksen puolustuspoliittinen ohjelma neuvoteltiin ja kirjoitettiin Smolnassa 11.-12. toukokuuta 2015. Olimme tulokseen tyytyväisiä, sillä sen ohjelman avulla saattoi uudistaa Suomen puolustusta seuraavan neljän vuoden aikana, mikäli puolustusministerin salkku osuisi perussuomalaisille.

Näin tapahtui pari viikkoa myöhemmin. Jussi Niinistö vannoi ministerin virkavalan 29.5.2015 ja eräiden järkytykseksi ilmoitti ottavansa minut toiseksi erityisavustajaksi. Kollegaksi tuli erinomainen VTT Juha Martelius, jonka kanssa olimme viilanneet hallitusohjelman sanamuotoiluja muutama viikko aiemmin.

Minulta on monesti kysytty, että mitä erityisavustaja tekee. Eräs entinen erityisavustaja antoi neuvon heti hallitustaipaleen alussa: ”Sinun tehtävänä on auttaa päämiestäsi ajattelemaan ja muodostamaan kantansa. Kun hän on kantansa muodostanut, sinun tehtävänä on varmistaa, että hänen tahtonsa toteutuu.” Yksinkertaista. Tuohon ohjeeseen sisältyy koko toimenkuvani ja sitä ohjetta olen noudattanut.

Paljon on neljässä vuodessa tapahtunut, eikä sitä tarinaa olisi voinut ennalta suunnitella. Neljän vuoden aikana olen päässyt näkemään valtion ylimmän johdon toimintaa aitiopaikalta. Nyt tiedän, mitkä lainalaisuudet politiikassa vaikuttavat ja miten ne vaikuttavat. Sitä oppia ei saa kirjoista, eikä koulunpenkkiä kuluttamalla. Se on vaan koettava ja otettava siitä opiksi.

Vaikka minulla oli takana 28 vuotta puolustusvoimien palvelusta, niin olen nähnyt nykyisessä työssä sen toiminnan aivan uudesta näkökulmasta. Uskoni järjestelmään on vahvistunut, Suomen sotilaallinen puolustus on hyvällä mallilla. Paljon on neljän vuoden aikana tapahtunut asioita, joista salassapitovelvollisuuteni estää kirjoittamasta.

Puolustusministerin erityisavustajan työ on ollut parasta aikaa minun työuralla, huolimatta että miehestä on otettu mittaa aivan uudella tavalla. Minulla on ollut erinomainen esimies, mies parhaimmasta päästä. Jussin kanssa ei ole käynyt aika pitkäksi ja aina on keksitty uusia ideoita – toisten riemuksi, joidenkin kauhuksi, mutta aina isänmaan etu edellä.

Politiikka on yhteisten asioiden hoitamista ja yhdessä tekemällä asiat edistyvät. Yksinään ei saa mitään aikaan, mutta yhdessä saa paljonkin. Kun joskus historiankirjoitus laskee yhteen Sipilän hallituksen aikaansaannokset, niin uskon sen jäävän merkittävästi plussalla. Ainakin näin on puolustuksen osalta – rahaa on tullut, materiaali hankittu ja lakeja muutettu puolustuksen etu edellä. Yhtä räväkkää ja toiminnantäyteistä neljää vuotta saa hakemalla hakea. Lähdin politiikkaan neljän vuoden projektiin. Se on matkan varrella ollut useampaan kertaan hiuskarvan varassa katketa ja kesällä 2017 hiuskarva ehti jo katketakin. Silloin piti turvautua poikkeuksellisiin keinoihin ja niin se poliittinen ura kääntyi siitä jälleen raiteilleen – jälleen osan järkytykseksi ja toisten iloksi. Pohdin pitkään ehdokkuuttani ja olin jo lyömässä hanskat tiskiin. Mutta hyvät ystävät saivat innostettua jatkamaan politiikassa ja näyttämään gallupeille, että sinisissä on enemmän potentiaalia kuin nolla edustajaa. Tavoittelen tosissani edustajan paikkaa Pirkanmaalta.