Palaa kohteeseen Blogit

Miksi me puhumme vain Oulun seksuaalirikoksista?

Viime aikoina on aiheesta kysytty, että miksi juuri Oulu nousi lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten osalta julkisuuteen. Tähän on yksi syy, joka poikkeaa muista kaupungeista. Oulun seudulla on tahoja, jotka käyttävät näitä tapauksia ”poliittisen” toiminnan polttoaineena.

Oulun seudulla on yksi vahvimpia vastarintaliikkeen soluja. Samalla alueella toimii useita Suomen Kansa Ensin ja Soldiers of Odin -järjestön aktiiveja. Tähän kun lisätään pohjoisen verkkojulkaisut Vastavalkea ja Kansalainen (ja sen taustajärjestö Vapaan sanan tuki ry). Asiaan liittyvät myös MV-lehti, Laiton lehti, Oikea media sekä erilaiset keskustelupalstat kuten ylilauta.org. Ja kynttilänä kakunpäällä loistavat mm. Sebastian Tynkkynen, Junes Lokka ja Tiina Wiik. Näistä muodostuu sellainen yhtälö, joka selittää Oulun nousun julkisuuteen.

Tällä kertaa kuvio meni yleisesti kuvattuna siten, että 10.12.2018 Oulun kaupungintalolla pidettyyn Perussuomalaisten järjestämään mielenosoitukseen oli kerätty kaikki rasistisen retoriikan mestaripuhujat. Viesti oli hyvin samanlaista kuin syksyn 2015 mielenosoituksissa. Sebastian Tynkkynen jakoi tuosta tilaisuudesta videon Youtubessa, joka on ladattu yli 12.000 kertaa. Noin kuukauden ajan tuon tapahtuman viestiä jaettiin eri sosiaalisen median alustoilla. Lopputulos on, että Oulun seudulla ilmapiiri on tulehtunut ja vihan täyttämä.

Kun Oulun tilannetta tarkastellaan tilastojen valossa, niin Oulu on kylläkin lapsiin kohdistuneiden seksuaalirikosten tilastossa kuuden kärjessä. Tilasto kuitenkin kertoo, ettei ongelma ei kosketa vain Oulua. Kyseessä on koko maata ja varsinkin suuria kaupunkeja koskeva ongelma.

Tilastojen valossa lapsiin kohdistuneita seksuaalirikoksia tehtiin vuonna 2018 seuraavasti:

  • Helsinki 260 tapausta
  • Espoo 96 tapausta
  • Tampere 92 tapausta
  • Oulu 85 tapausta
  • Vantaa 73 tapausta
  • Raasepori 72 tapausta

Oulu on hyvin tyypillinen iso kaupunki Espoon, Tampereen ja Vantaan kanssa. Asukasmäärään suhteutettuna myös Helsinki on samassa mittaluokassa. Raasepori on selvä poikkeus.

Oulun seksuaalirikokset ovat täysin tuomittavia, eivätkä ne kaipaa mitään selittelyä. Mutta pelkästään ne eivät selitä Oulun nousua valtakunnallisen julkisuuden kärkeen. Siihen tarvittiin avuksi vihapuheen mestarien kaikki retoriikan keinot sekä sosiaalisen median vapaus levittää sanomaansa. Kyseessä on malliesimerkki siitä, miten suomalaisten keskuuteen kylvetään eripuraa ja miten tätä käytetään poliittisen toiminnan apuna.