Palaa kohteeseen Blogit

Häkkäsen mopoautosta bensa loppu

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok) moittii, että sinisten mopo keulii ja että sinisten toimenpide-esitykset ovat epärealistisia. Väitteet ovat hävytön yritys kääntää syy sinisten niskaan asiassa, joka monelta osin on kokoomuksen vastuulla. Näyttää siltä, ettei kokoomus halua laittaa tikkua ristiin Suomen turvallisuuden puolesta.

Tarkastellaanpa mitä siniset esitti. Kansainvälisten sopimusten ja Suomen perustuslain osalta siniset esitti, että Suomi muuttaa tulkintaansa YK:n pakolaissopimuksesta siten, että törkeisiin rikoksiin (esim. terrorismi, lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset ja järjestäytynyt rikollisuus) syyllistyneet eli tuomion saaneet voidaan palauttaa lähtömaahan vaikka siellä heitä uhkaisi kuolemanvaara tai heidän ihmisoikeudet olisivat vaarassa.

Ei voi olla niin, että Suomeen tullaan suojelun varjolla, pakolaissopimusta hyödyntäen ja täällä aiheutetaan vakavaa vaaraa muille sekä rikotaan törkeällä tavalla Suomen lakia, arvoja ja moraalikäsitystä. On itsestään selvää, että apua tarvitsevaa autetaan. Pakolaissopimuksen periaate on selkeä, mutta sekään ei edellytä, että rikollisia suojellaan pakolaisstatuksen varjolla. Oikeusjärjestelmä ei voi olla sellainen, että se antaa törkeisiin rikoksiin syyllistyneille paremman suojan kuin uhreille.

Siniset eivät esittäneet oikeusvaltion periaatteiden hylkäämistä, vaikka Häkkänen meitä siitä moittikin. Ministerinä Häkkäseltä on näkyvästi puhti poissa. Häntä ei näytä kiinnostavan työnteko. Hän haluaa siirtää ongelmaa seuraavalle eduskunnalle. Näin toimitaan, kun ei ole motivaatiota tai kykyä etsiä ratkaisuvaihtoehtoja.

Jos tahtoa on, niin perustuslain säätämisjärjestyksessä asioita voidaan muuttaa lyhyessäkin ajassa. Sinisillä on tahtoa ja puhtia. Meille ei riitä sisäministeri Kai Mykkäsen (kok) listat, joiden mukaan asioita vain seurataan. Ei, me emme seuraa vierestä, me haluamme tehdä tekoja turvallisemman Suomen puolesta.

Turvapaikkapolitiikka on kokoomukselle hankala politiikan alue, sillä se on ollut koko hallituskauden heidän vastuulla. Jos katsotaan, mitä todellisia esityksiä sieltä on tullut kolmen vuoden aikana käytäntöjen muuttamiseksi, niin ei mitään. Todellisuudessa kokoomus on jarruttanut sinisten esityksiä. Siinä sitä näyttöjä suomalaisten turvallisuuden eteen.